Truputį kantrybės,kruopštumo ir tortas Napoleonas puikuosis ant jūsų šventinio stalo.Receptų begalė ir visi jie tikri,senoviniai,smetoniški ,močiutės,tetos...Siūlau nesiblaškyti ieškant to tikrojo recepto ,o susikurti sau patinkantį variantą.Tiesiog eksperimentuokite ir atrasite daugybę naujų skonių.Ir visai nesvarbu tikrasis tas Napoleonas ar ne ,svarbu skanu ir pagaminta su meile.
Skersmuo 20 cm
Lakštams :
300 g sviesto
250 g riebios grietinės
500 g miltų
žiupsnelį druskos
Kremui :
3 kiaušinių tryniai
100 g sviesto
500 ml pieno
3 v.š. miltų
150 g rudojo cukraus
1 a.š. vanilinio cukraus
Atskirai :
pusė indelio Rududu
100 g sviesto
1 citrinos sultys
Tešlos ruošimas :
1.Šaltą sviestą sutarkuoti į miltus.Kapoti kol neliks sausų miltų.
2.Pilti grietinę ,dėti druską ir labai greitai suminkyti tešlą.
3.Tešlą padaliname į 8-9 dalis .Suformuojame į rutulius ir dedame į šaldytuvą valandai ar ilgiau.
4.Orkaitę įkaitinkite iki 180-190 laipsnių.
5.Dėkite vieną dalį tešlos ant kepimo popieriaus lakšto ir kočiokite kuo ploniau.Kitas dalis laikykite šaldytuve iki prireiks.Viršų subadykite šakute ir dėkite kepti.Kepa apie 10 min. , reikia stebėti.Dar karštą lakštą apipjaustykite pagal torto formos dugną,atraižas atidėkite trupiniams.Kol keps vienas lakštas galite išsikočioti kitą.Galima pasiruošti ir du iš karto.Lakštai labai trapūs ,elkitės atsargiai.
Kremo paruošimas:
1.Kiaušinio trynius išukite su cukrumi .
2.Dalį ŠALTO pieno sumaišome su miltais.Kitą dalį pieno užviriname su 100 g sviesto ir truputį atvėsiname.
3.Į pieno ir miltų masę įmaišome išsuktus trynius su cukrumi ir po truputį pilame į pieną su sviestu.
4.Kremą statome ant silpnos kaitros ir kaitiname kol sutirštės.Reikia nuolatos maišyti, galime suberti vanilinį cukrų.Paruoštą kremą pilnai atvėsinkite .
5.Kambario temperatūros sviestą ir Rududu išplakite į purų kremą.Supilkite citrinos sultis ir gerai išmaišykite.
6.Atvėsintą plikytą kremą sumaišykite su Rududu ir sviesto kremu.
Torto surinkimas :
Ant torto paduko patepkite šaukštą kremo ir dėkite pirmą lakštą.Dėkite maždaug po 2,5 v.š kremo .Bet geriausiai ,kad kremą išsidalintumėte lygiomis dalimis. Palikite kremoir torto šonams aptepti.Kai msutepsite visus lakštus ,likusiu kremu aptepkite torto viršų ir šonus.
Nuo lakštų kepimo likusias atraižas sutrupinkite tirsiog pirštais.Lakštai tokie trapūs ,kad tai atliksite be jokio vargo.Gautais trupiniais aplipoinkite visą Napoleoną.
Puoškite Kalėdine tematika pagal savo fantaziją.
Gaminkite su meile ir gera nuotaika.Gražaus švenčių laukimo ,būkite sveiki ir laimingi ❤
Su nuoširdžiausiais linkėjimais ,
Rita
Sveiki, norejau pasiteirauti, o galima "neturbinti" kremo ir nemaisyti jo su rududu, o palikti tiesiog paprasta? Ar tokiu atveju reiketu kazko papildomai ideti?
AtsakytiPanaikintiViskas galima kas jums atrodo skanu.Mano tinklaraštyje yra dar vienas Napoleono receptas 😉 Ten kremas be Rududu.
PanaikintiOi aciu, buvau nepastebejusi.
PanaikintiDar kausimas, kiek laiko pries as galiu issikepti lakstus ir laikyti juos sausai, nesaldant?
Nes noreciau siandien (treciadieni) kept, penktadieni po darbo sutepti, sekmadieni valgyti? Ar geriau sutepinet sestadieni ir sekmadieni valgyt? Nes su biskvitiniais tai zinau, kad kuo ilgiau laikysi, tuo bus skanesnis, bet kaip su siuo?
Sveiki ,
PanaikintiPavėlavau su atsakymu,bet šiaip lakštus galima išsikepti prieš 3-4 dienas.Laikyti sausai ir suvyniotus.Napoleonas mėgsta subręsti ir ilgiau palaikytas tampa dar skanesnis.Tik išlaikyti ne visada pavyksta :)